Vajinit her yaştan kadının başına gelen, kadın doğum polikliniğine başvuran kadınların en sık şikayet nedenidir.
Vajen, rahimden dışarıya dış cinsel organa doğru uzanan boru şeklinde bir yapıdır.
Vajen hazne olarak da isimlendirilmektedir. Vajinanın iltihabına vajinit denir. Vajende tahriş, acı, kızarıklık, ilişki sırasında ağrı belirtilerine yol açar.
Vajinitten korunmak için gereken unsurların başında hijyene dikkat etmek gelir. Nefes aldıran pamuklu iç çamaşırları giymek, günlük ped kullanmamak, adet döneminde sık ped değiştirmek, tampon kullanılıyorsa kullanım talimatlarına uymak gerekir. Korunmak için diafram tercih edenlerin kullanım sonrası temizlemesi gerekmektedir. Spermisid kullananların her kullanımdan sonra aplikatörü temizlemeleri hijyen açısından gerekir.
Vajinal duşlar vajen florasını oluşturan iyi bakterileri azaltarak zararlı bakterilerin ve mantarların gelişimine zemin hazırlar. Ph ‘ı bazik ürünler genital bölge temizliğine uygun değildir.
Tuvaletten sonra temizlik her zaman önden arkaya yapılmalıdır. Böylece barsakta bulunan bakterilerin vajene geçmesi engellenir. Tazyikli su ile yıkamakta aynı şekilde barsakta bulunan bakterilerin vajene geçişine sebep vereceği için uygun değildir.
Antibiyotik kullanırken mantar enfeksiyonu geçirme riski normal floranın bozulması nedeniyle artmaktadır. Antibiyotik kullanırken beyaz akıntı veya kaşıntı başladığı anda mantar enfeksiyonlarına karşı fitil kullanmak mantarın ilerlemesini engeller. Sık mantar enfeksiyonu geçirenler antibiyotik kullanmaya başladıkları zaman flora koruyucu fitil kullanarak önlem almalıdır.
Kayganlaştırıcı ürünlerin uygun olmayanları vajinal tahrişe sebebiyet vermektedir.
Güvenli seks ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için önlem alınması cinsel yolla bulaşan vajinitleri önler. Kondom kullanımı cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemede en etkin yöntemdir.
Cinsel sağlık konuları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.