Eğer sistit 1 yılda en az 3 kez oluyorsa tekrarlayan sistit veya reküren sistit söz konusudur.
Sistit idrar kesesinin iltihaplanmasıdır.
İdrar kesesinden idrarın çıkışını sağlayan üretra denilen tüp kadınlarda daha kısadır ve makada daha yakındır. Bu anatomik fark nedeniyle kadınlar erkeklerden 10 kat daha fazla sistit olmaktadır.
24 yaşındaki üç kadından biri hayatında en az bir kez sistit geçirmiştir. Kadınların yarısı sistit geçirmiştir.
Gebeler sistit olur mu?
Gebelikte mesaneden idrar çıkışını sağlayan tüp gebelik hormonlarının etkisiyle genişler ve gevşer. Bu nedenle gebeler sistit olmaktadır.100 gebeden 4’ü sistit geçirmektedir.
Şeker hastaları sistit açısından riskli midir?
Şeker hastalarında dolaşım bozukluğu nedeniyle beyaz kan hücrelerinin enfeksiyona yol açan etkenlerle savaşma kabiliyeti azalır. Şeker hastalarında oluşabilen nörolojik mesane idrarın tam olarak boşaltılmasını engeller. Uzun süre boşalamadan kalan idrar kesesinde biriken idrar bakterilerin üremesine neden olur. Kan şeker seviyesi arttığında idrar yolu enfeksiyonları artar. Bu nedenlerden ötürü şeker hastalarında % 60 daha fazla sistit olmaktadır.
Menopoz döneminde sistit olma riski azalır mı?
Vajina ve üretra dokusu azalan östrojenlere bağlı değişir. İncelen, kollajen desteğini kaybeden dokular enfeksiyonlara karşı daha zor savunurlar. Bu nedenle menopoz döneminde sistit olma riski artar.
Cinsel yaşamla sistit arasında bir ilişki var mıdır?
Cinsel birleşme bakterilerin üretraya itilmesine sebep verebilir. Cinsel aktif olan kadınlarda risk artar. Korunma yöntemi olarak diyafram ve spermisid kullanan kadınlarda sistit olma riski artar.
Diğer sistit oluşumuna yol açan durumlar nelerdir?
İdrar akımını azaltan taşlar, doğumsal idrar yolu anomalileri, uzun süre kateter veya sonda kullanımı sistit riskini arttırmaktadır.
Cinsel sağlık konuları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.