Klamidya enfeksiyonları genellikle bilgi vermez. En sık görülen belirtiler ağrılı idrar yapma, penis veya vajen akıntısı, alt karın ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, erkeklerde testis veya penis ağrısıdır. Tedavi edilmeyen Klamidya enfeksiyonları tüplerde yapışıklıklara yol açarak kısırlık sorununa yol açabilir. Tedavi edilmeyen Klamidya enfeksiyonları Pelvik İnflamatuar Hastalığa yol açabilir. Pelvik inflamatuar hastalık ağrılı, hastanede yatış gerektiren üreme organlarının iltihabi hastalığıdır. Gebeliğinde Klamidya olan kadınlar doğumda bakteriyi bebeklerine geçirirse yeni doğanda zatürre ve göz enfeksiyonları olur.
Kültür ve kan testleri ile tanı konur. Duyarlılığı en yüksek test Klamidya DNA PCR adı verilen testtir. Örnekler idrar, servikal akıntı veya üretral akıntıdan alınarak bu test yapılır.
Teşhis konulduysa hem sizin hem de partnerinizin tedavisi yapılmalıdır. Partner tedavi olmazsa enfeksiyon size tekrar bulaşarak tekrarlar.
Klamidya hücre içinde yaşayan bakteriyel enfeksiyondur. Tedavinin yarıda bırakılmaması, hiç bir şikayet olmasa dahi tedavinin bitirilmesi ve tedavi bittikten 7 gün sonrasına kadar her türlü, oral, vajinal, anal cinsel ilişkiden kaçınmak gereklidir.
Bir kez Klamidya tedavisi görmeniz Klamidya’ nın tekrar bulaşmasını engellemez. Güvenli olmayan seks ile yeniden bulaşır.
Azitromisin ve doksisiklin içeren ilaçlar tedavi edicidir. Gebelerde ise eritromisin tercih edilmelidir.
25 yaş altında Klamidya’ ya yakalanma riski yüksektir, bu nedenle Klamidya tedavisi görmüş 25 yaş altında ki bireylere test 3 ay sonra tekrarlanmalıdır.
Rutin olarak kadınların yılda bir Klamidya taraması yaptırması yeterlidir.
Cinsel sağlık konuları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.