Op. Dr. Dilek USLU
  • Hacı Adil Cad. Zerrin Sokak, No:2/2 İç Levent, 34330 Beşiktaş
  • iletisim@drdilekuslu.com

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR ?

İnsandan insana cinsel temas yoluyla bulaşan hastalıklara cinsel yolla bulaşan hastalıklar denir. Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyada cinsel yolla bulaşan bakteri, virus ve parazitlerin yol açtığı 30 çeşitten fazla cinsel yolla bulaşan hastalık vardır. En sık görülen 8 çeşittir. 4 tanesi tedavi edilen enfeksiyonları kapsar. Klamidya, sfiliz(frengi), gonore(bel soğukluğu), trikomoniaz en sık görülen ve tedavi edilebilen enfeksiyonlardır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar - Cinsel Sağlık Sorunları - Op. Dr. Dilek USLU

Diğer 4 enfeksiyon ise tedavi edilemeyen viral enfeksiyonlardır. Hepatit B, HİV, HPV tamamen iyileştirilemez ancak hastalıklar ve belirtileri tedaviyle azaltılır. HPV ve Hepatit B nin aşısı vardır. Bulaşma olmadan önce aşı yapılması bu hastalıklardan korur.

Birçok cinsel yolla bulaşan hastalık anneden bebeğe hamilelik döneminde, doğum sırasında, emzirme döneminde geçmektedir. Kan ve doku nakilleriyle de buluşma olmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu hiç belirti vermez. En sık görünen belirtiler vajinal akıntı, cinsel bölgede yaralar, karın ağrısı, ağrılı idrar yapma, cinsel ilişkide ağrıdır. Tüplerde tıkanıklığa yol açan cinsel yolla bulaşan hastalıklar kısırlığa yol açabilir.

Her gün dünya üzerinde 1 milyondan fazla kişi cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanmaktadır. Dünyada 290 milyon kişinin kadında HPV (human papilloma virus), 500 milyon kişinin kadında HSV (herpes simpleks virus) enfeksiyonu vardır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğu bulgu vermez veya hafif belirti gösterir. Bu nedenle cinsel ilişkiye girdiğiniz kişinin cinsel yolla bulaşan hastalığı olup olmadığı anlaşılamaz. HSV tip 2 si veya sfilizi olan kişilerde HİV edinilmiş olması riski artar.

KİMLER CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR AÇISINDAN RİSKLİDİR?

Partnerinizin cinsel yolla bulaşan hastalığı olmadığını umut etmek sizi bulaşıcı hastalıklardan korumaz.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara zemin hazırlayan durumlar:

  • Birden fazla cinsel eşe sahip olmak veya cinsel eşin birden fazla eşinin olması,
  • Seks çalışanları veya onların müşterileriyle ilişkide bulunmak,
  • Cinsel bölgede yara gibi bulaşıcı hastalık belirtisi olan eşle cinsel ilişkiye girmek,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalığı olduğu halde eşinin de tedavi olması gerektiğini bilmeyen veya eşinden bu durumu saklayanlar,
  • Madde bağımlıları ve onların eşleri,
  • Daha önceden cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü olanlar.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARIN ÖNLENMESİ

Cinsel eğitim verilmesi, güvenli ve cinsel risk azaltan tavsiyelerin verilmesi, prezervatif tanıtımının arttırılması, seks işçilerinin bulaşıcı hastalıklar konusunda bilgilendirilmesi ve düzenli cinsel yolla bulaşan hastalık taramalarının yapılması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve belirtileri hakkında bilgilendirme yapılması cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek için gereken ana hususlardır.

Doğru kullanıldığında AİDS’e neden olabilen HİV bulaşmasını da engelleyen kondomlar güvenli bariyer yöntemidir. Kadın kondomları erkek kondomları kadar güvenlidir. Kadın kondomlarının yaygınlaştırılması ilerleyen yıllarda mümkün olacaktır.

Cinsel sağlık konuları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Bizi takip edin.

Sosyal medya hesaplarımdan sağlıkla ilgili güncel bilgi ve içeriklere anında ulaşın.
Sürekli olarak paylaştığım yeni içeriklerden haberdar olmak ve sağlığınızla ilgili önemli bilgilere
erişmek için takip etmeyi unutmayın.