Op. Dr. Dilek USLU
  • Hacı Adil Cad. Zerrin Sokak, No:2/2 İç Levent, 34330 Beşiktaş
  • iletisim@drdilekuslu.com

EMZİREN KADINLARDA ATROFİK VAJİNİT

Emzirmeye bağlı olarak gelişen atrofik vajinit emziren annelerde sıkıntı yaratan bir sorundur. Doğum sonrası dönemde östrojen seviyesi plasentada üretilen östrojen salınmasının kesilmesiyle düşer.

Kadınlarda Atrofik Vajinit - Hamilelik & Doğum - Op. Dr. Dilek USLU

Emziren annelerin prolaktin denilen süt hormonu seviyeleri yükselir. Prolaktin östrojen üretimine karşı etki gösterir. Bu yüzden emziren annelerde östrojen düşüklüğü olur. Düşük östrojene bağlı oluşan atrofik vajinitte vajinal kuruluk, yanma, tahriş ve kaşıntı görülür. Ayrıca östrojen azalması idrar yolları şikayetlerine de sebep olmaktadır. İdrar yanması, sık idrar çıkma ve acil idrar yapma isteği şikayetlerine yol açar.

Çoğu kadın kendiliğinden vajinal ve cinsel şikayetlerinden bahsetmez bu nedenle doğum sonrası vajinal şikayetleri olup olmadığını sormak konusunda doktorlar duyarlı olmalıdır.Vajinal PH ölçüldüğünde östrojen azalmasının etkisiyle daha alkali olduğu saptanır. Vajinal salgılarda ki laktobasiller azalır. Normal floranın bozulması bakteriyel vajinit, mantar, trikomonas gibi etkenlerin daha kolay enfeksiyon yapmasına sebep olur. Aynı menopoz döneminde olduğu gibi vajenin histolojik yapısı değişime uğrar. Vajinanın yüzeysel hücreleri azalırken basal ve parabazal hücreler artar.

EMZİREN ANNELERDE VAJİNAL ATROFİ TEDAVİSİ

Öncelikle vajinal enfeksiyon varsa tedavi edilmelidir. Vajinal kayganlaştırıcılar ve E vitamini yağı tahriş ve kaşıntıyı azaltır. Lokal etkili östrojenler vajinal atrofiyi dramatik olarak iyileştirse de süt miktarını azaltıp süte azda olsa geçtikleri için kullanılmazlar.

Cinsel sağlık konuları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Bizi takip edin.

Sosyal medya hesaplarımdan sağlıkla ilgili güncel bilgi ve içeriklere anında ulaşın.
Sürekli olarak paylaştığım yeni içeriklerden haberdar olmak ve sağlığınızla ilgili önemli bilgilere
erişmek için takip etmeyi unutmayın.