Human Immunodeficiency Virus ( İnsan İmmun Yetmezlik Virusu ), bağışıklık sistemini bozan AİDS’e yol açabilen virüstür. HİV retrovirus türüdür. Vücudu mikroplardan koruyan bağışıklık sistemini bozarak hastalık yapar. HİV virüslerin birinci hedefi olan CD4 lenfositlerin sayısı giderek azalması fırsatçı enfeksiyonlar ve kanserlerin ortaya çıkmasına neden olur.
HİV virüsü kısa sürede dış ortam koşullarında yok olur. Bulaşabilmesi için vücut sıvılarının içinde bir kişiden diğerine geçmesi gerekir. 3 bulaşma yolu:
Virüs kanda, vajinal sıvılarda, anne sütünde ve menide bol miktarda bulunur. Tükürükte, idrarda, göz yaşında ise virüs bulunmaz. Aynı ortamda bulunarak, el sıkışarak, aynı kaptan yemek yiyerek, öpüşmekle, tuvaletten, duştan, sivrisineklerle bulaşmaz.
Miyomlar yerlerine, ebatlarına göre hangi belirtiler vermektedirler?
Cinsel sıvıların cinsel ilişki yoluyla, cinsel organlara, anüse, ağza ve açık yaralara teması sonucunda HİV bulaşır. Cinsel bölgede yara varken ilişkiye girmek HİV bulaşma riskini arttırır. Adet döneminde cinsel ilişkiye girmekte HİV bulaşma riskini arttırır.
Prezervatiflerin doğru kullanımıyla cinsel yolla HİV bulaşması %100’e yakın engellenebilir. Her türlü cinsel ilişkide vajinal, anal, oral sekste prezervatif kullanımı gereklidir.
Cinsel yolla bulaşan HİV in engellenmesi için cinsel ilişkiye girmeden önce gençlerin cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgilendirilmesi önem taşır. Hastalık riski yaşam boyu edinilen partner sayısıyla doğru orantılıdır. Fakat sizin cinsel olarak tek eşli olmanız partnerinizin de tek eşli olduğunu göstermez.
Kan yoluyla bulaşmasını engellemek için kan nakillerinden önce HİV taraması yapılır. Doktorların, diş hekimlerinin kullandığı cerrahi aletler , akupunktur iğneleri, dövme aletleri kullanmadan önce sterilize edilmelidir. Enjektörler tek kullanımlık olmalıdır. Damar içi uyuşturucu kullananlarda ortak şırınga kullanımı HİV yayılmasına yol açar.
Anneden bebeğe geçişi önlemek için anne HİV taşıyıcısı ise anneye antiretroviral ilaçlar verilirse bebeğe geçişi engellenir. Antiviral ilaç verilen annelerin bebeklerine bulaşma riski % 0,5 tir. HİV + olan annelerin bebeklerini emzirmemesi sağlanmalı, bebeklerin mamayla beslenmesi teşvik edilmelidir.
Cinsel sağlık konuları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.