Fiziksel bir neden olmaksızın vajeni çevreleyen kasların istemsiz olarak kasılması sonucu kadının cinsel birleşmeye girememesi durumudur.
En sık birincil vajinismus görülür. İlk cinsel birleşme denemesiyle fark edilir. İkincil tip ise daha önce cinsel birleşme yaşayan kadının, geçirdiği vajinal cerrahiler veya radyasyon nedeniyle vajenin daralması sonucu olmaktadır.
Vulvodinya, genital anomaliler, ağrıya sebep olacak enfeksiyonlar muayenede mutlaka araştırılmalıdır. Ancak tıbbi bir sebep olmadığından emin olduktan sonra vajinismus tanısı konmalıdır..
Vajinismus %90 oranında tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Çiftler durumu çözmekte kararlı olursa sadece bir kaç ay içinde cinsel birleşme sorunu geride bırakılabilmektedir.
Duygusal odaklanma tedavisi, perine kas egzersizleri, dilatasyon tedavileri yanında çiftin cinsel anatomi ve cinsel fonksiyonlar konusunda bilgilendirmesi yapılır.
Botox tedavisi mekanik olarak efektiftir ama cinsel tatmini olumlu olarak etkilemez. Bu nedenle ilk tedavi seçeneği değildir.
Cinsel birleşmede sorun yaşayan okuyucuların içlerinden şöyle dediklerini duyar gibiyim. ‘’Ben tam kadın olmayı başaramıyorum, her geçen gün kocamla ilişkimiz dahada gerginleşiyor. Bu yetmezmiş gibi ailelerimiz, arkadaşlarım hatta iş arkadaşlarım ne zaman çocuk sahibi olacağımızı sorup duruyorlar. Kendimi baskı altında ve umutsuz hissetmeme neden olan, ismini bile söylemeye utandığım vajinismus denen kabus nasıl benim şansım olabilir ? ‘’
Birçok kadın vajinismus sorunu yaşamadıkları halde cinsel tatminsizlik yaşamaktadır. Demek ki sırf cinsel birleşme cinsel mutluluk için yeterli değildir.
Hedef cinsel birleşme deneyiminin, hem erkek hem de kadın için keyifli şekilde gerçekleşmesidir.
Cinsel sağlık konuları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.